O udruzi

“MIRNO MORE HRVATSKA” Čakovec je neprofitabilna udruga za poticanje i okupljanje djece i mladeľi različitog etničkog i socijalnog porijekla na rekreativne i ekoloąke aktivnosti vezane uz more te sudjelovanje u pedagoškim projektima u sklopu jedrenja.

Osnovana je 16. svibnja 2005 na skupštini koju su sačinjavali uglavnom skiperi koji su sudjelovali na projektu “Mirno More Friedensflotte” Austrija. Cilj te austrijske udruge bio je odvesti na zajedničko jedrenje djecu i mladež koja su ostala bez roditelja za vrijeme rata. Prve godine 1994 flota se sastojala od tri broda.

Nakon toga naš projekt je iz godine u godinu rastao. Sve više socijalno zanemarene djece iz raznih zemalja sudjelovalo je u našoj akciji. Pritom smo stalno povećavali sve sigurnosne mjere. Svaki brod mora u posadi imati profesionalnog pedagoga i iskusnog skipera. Imamo u pratnji i vlastite liječnike i sanitetsku ekipu koja je odabrana po strogim pravilima struke.

Institucije hrvatske vlasti su od samog početka podržavale naš projekt. Tako smo, na primjer, godinama od vašeg Hrvatskog instituta za telekomunikacije dobivali posebnu radijsku licencu kako bi svi brodovi bili u vezi sa radijskom centralom na regatnom brodu. (Trenutno važeća licenca koja nam je dodijeljena izdana je 30.05.2005 od gospodina predsjednika Gašper Gacina). Hrvatska turistička zajednica financira od 1998 godine troškove jedne motorne jahte koju koristi televizijski tim austrijske nacionalne televizije (ORF). Količina i kvaliteta televizijskih priloga sa praćenja regate višestruko raste. U projekt se aktivno uključio i hrvatski konzul u Beču, prof. dr. Zoran Jašić.

Austrijske vlasti su jednako tako snažno poduprle našu udrugu. Bivši ministar vanjskih poslova dr. Alois Mock podržao je našu akciju jednako kao i sadašnji predsjednik Republike Austrije dr. Heinz Fischer. On je osobno primio sve austrijske sudionike regate uoči puta i poželio im “mirno more”.

Zahvaljujući ogromnoj podršci iz Hrvatske i Austrije, 2004. godine u regati je sudjelovalo preko 350 djece, iz 20 različitih zemalja, na 51 brodu. 2005. godine je isplovilo od 17. – 24. rujna 66 brodova

Flota mira sastoji se većinom od brodova pod hrvatskom zastavom iznajmljenih od charterskih firmi. U floti se nalaze i vlasnički brodovi – jahte pod austrijskom zastavom. Te jahte će nam vlasnici besplatno ustupiti na tjedan dana za vrijeme održavanja regate. Na jednoj takvoj jahti 2004 godine bilo je 6 srednjoškolaca iz Međimurja.

Godine 2005 bili smo sa 18 naših srednjoškolaca na dva broda.

I 2006. godine uspjeli smo opremiti dvije jedrilice sa 12 sretnika iz 5 međimurskih srednjih škola koji kreću na nezaboravno učenje i druženje.

Predsjednik udruge
Varga Krunoslav
dipl. ing. elektrotehnike
skiper i član Hrvatskog Jedriličarskog Saveza